"Градината на пеперудите"-фикцията като начин на оцеляване

Жанр: Трилъри, хорър

Издателство: Милениум

Оригинално заглавие: The Butterfly 


Преводач: Eлена Кодинова

Корица: Живко Петров,мека

Година: 2017г.


Страници: 320



Като читател избягвам да се докосвам до трилъри и хоръри, защото съм опитвала и знам, че не е моят жанр. Докато не попаднах на "Градината на пеперудите" и не разбрах, че това е една различна книга. Психологически хорър с внимателно създадена криминална нишка. Историята бива представена от погледа на единия от разследващите агенти и от преживяванията на главната героиня. Дългият разказ опиянява и пристрастява читателя. Обсебва го до последната страница. Защото в тази книга не са представени само различни поведенчески реакции, но и детайли от клиничната психология. Дот Хъчинс пренася читателя в една напълно друга реалност.

Специален старши агент Виктор Хановериан попада на най- големият случай в кариерата си. Млада жена бива привлечена като свидетел, за да разкрие тайните на Градината- скрито място в имота на извратен богат мъж, който е известен като Градинаря. От десетилетия отвлича млади момичета и ги превръща в неговите малки пеперуди, които имат прекалено кратък живот и го прекарват под грижите му. Те трябва да го радват със своето развитие. Те имат кратък живот, а единственият начин тяхната младост да бъде запазена, е чрез смъртта.

"Градината на пеперудите" не е книга за "между другото". Двама напълно обикновени агенти тръгват по следите на извратен психопат и убиец. Една от главните атракции е героинята Мая. Тя е силен образ, тайнствена и провокативна и предизвиква много емоции у разследващите. Виктор ѝ дава пълната свобода, когато тя реши да им разкаже всичко. Освен това не знае нейното име. Получава се борба на характери, в което агентите се оказват новаци пред вече "изпечената" Мая, която успява да завърти нещата на малкото си пръстче. С всяка изминала страница празнините се запълват, докато накрая читателят получава пълна картина за Градината и нейните пленени обитатели.

Градинарят е изключиелен психопат, който води своят двойнствен живот и никой не подозира за неговото тъмно Аз. Самоуверен и богат мъж в разцвета на силите си за пред собственото му семейство, неговото друго Аз е обградено от способи за манипулация. Наследеното му хоби се превръща в опасна игра, която коства множество животи. Той вярва, че дава пълно щастие на пленничките си. Големият проблем идва от обсебеността му към символите и начина, по който превръща момичетата в свои пеперуди. Момичетата са татуирани с крила на различни пеперуди и в един момент просто изчезват, за да се присъединят към колекцията.

По време на всеки един от сексуалните актове Мая извършва мислено бягство в дебрите на литературата. По този начин тя запазва силите си и личната си неприкосновеност. За това и може би, финалът не обръща толкова много внимание на наказанието, отколкото на новото начало, с което трябва да се справи главната героиня, а и останалите пеперуди.

"Градината на пеперудите" оказва наистина голямо влияние върху читателя. Много добре изграденият женски образ на Мая, както и заплетената криминална история успяват да държат четящия под напрежение до последната страница.

Коментари